RESPIRATIILE

Asa cum a fost demonstrat corpul uman poate trai in conditii uneori aspre, pana la limita: intre 40-60 zile fara mancare, daca ai apa din belsug. Aproape o saptamana fara apa, dar dupa 3 zile incep problemele grave. Cat timp putem trai fara aer? Recordul mondial este de 17 minute detinut de magicianul David Blaine. Un om normal dupa 2-3 minute petrecute sub apa ieise fortat la suprafata pentru a respira.

Cercetarile stiintifice au stabilit “Regula lui Trei” care explica limitele sau anduranta corpului uman: un om obisnuit poate rezista fara aer 3 minute, fara apa 3 zile, fara hrana 3 saptamani.

Pe langa aceste cuantificari va trebuie sa luam in considerare si calitatea acestor resurse.

O hrana bogata si ponderate in proteine, vitamine, minerale, grasimi, administrata la ore fixe, asociata sau disociata, sanatoasa.

Apa?

Sa fie potabila, desigur dar si aici apar niste solicitari privind egimul calitativ superioare: fara clor, fara iod, minerale bine ponderate. Rece? Importanta devine chiar si temperatura la care o bem.

Aerul?

Respiraţia unui om sănătos este compusă din aproximativ: 78% azot, 20,9%, oxigen, 0,96%, argon şi 0,04% dioxid de carbon. Acest amestec de gaze reprezintă peste 99,99% din compoziţia aerului. Restul de circa 0,01% este alcătuit din alte gaze în concentraţii foarte mici de ordin părţi per million-ppm (de ex. acetonă, monoxid de carbon, metan, hidrogen) şi concentraţii de ordin părţi per miliard-ppb (formaldehidă, acetaldehidă, izopren, pentan, etan, etilenă, oxid nitric, metanol, etanol, amoniac, metilamină). La acestea, se adaugă proporţii variabile de vapori de apă (0,2 -3%). V-ati intrebat vreodata cat aer respirati intr-o zi? Dar intr-o viata?

Calculul este simplu: care este volumul de aer al fiecarei respiratii, de cate ori respiram pe durata vietii si cat traim.

La fiecare ciclu inspiratie-respiratie vehiculam in medie 500 ml sau 0,5 litri. O frecventa respiratorie medie este de 12-16/minut, respectiv 14/minut. 7 litri/minut. 420 litri/ora. 10.080 litri/zi, 3.680.000 litri/an. Cum durata medie de viata la nivel mondial este de 67,25 ani rezulta ca un om mediu respira intr-o viata aproape 250 milioane de litri de aer. Daca ar fi sa stocam intreaga cantitate de aer pentru fiecare om ne-ar trebui un balon cu diametrul de 78 m. Virtual Pamantul este inconjurat de 7 miliarde de astfel de baloane.

In ceea ce priveste cantitatea de aer va trebui sa tinem seama de densitatea medie de 1,2 kg/mc. Concluzia care se impune este ca respiram in medie intr-o viata 297 tone de aer.

Intr-o zi respiram 12,1 kg de aer. 10.080 litri de aer intr-o zi. 10,08 mc. Daca am trai pe o planeta fara atmosfera respirabila ar trebui sa caram dupa noi, sau sa avem la indemana un rezervor cubic cu latura de 2,21 m pentru fiecare zi de viata.

În timp de 24 ore, omul inhalează, în medie, 12-15 kg de aer în timp ce consumul de apă nu depăşeşte de obicei 2,5 kg, iar cel de alimente 1,5 kg. Rezultă din aceste date, ponderea importanta ca resura vitala a aerului atmosferic.

Cand “restul de 0,01%” sau dioxidul de carbon ( 0,04%) isi schimba valorile din cauza poluarii atunci nu mai discutam respiratia unui om sanatos.

Temperatura aerului pe care il respiram este extrem de importanta.

Gradul de puritate al aerului pe care il respiram este extrem de important.

Umiditatea aerului pe care il respiram este extrem de importanta si ea.

De multe ori uitam de toate aceste lucruri. Uitam intr-atat incat viciem cu “indemanare” cea mai importanta resursa a vietii nostre: AERUL!

A trai in aer liber este deja un deziderat. Omul zilelor noastre se indeparteaza de natura din ce in ce mai mult. In medie un om petrece doar 4 ore in aer liber. Restul de 20 de ore le petrece in incaperi mai mari sau mai mici: acasa, la munca sau la scoala ( toate formele de invatamant), in institutii culturale-spotive, la cumparaturi etc. In incaperi mai bine sau mai putin bine ventilate.

A trai intr-un spatiu bine ventilat este un alt deziderat. Toti il simtim intr-un fel sau altul. Unii dintre noi il si exprima foarte bine. Cei mai putini dintre noi il si controleaza.

Aerul conteaza!

Product Enquiry